Vyberte soutěž

Fotografie týdne
Nadační fond
Oficiální zprávy KFS
Adresáře KFS
Stránky OFS
Administrace

Předseda Andrejs: Zvýšíme tlak na rozhodčí, musí cítit konkurenci


Datum akce: 30.11.-0001

Podzim v krajských soutěžích skončil před necelým měsícem. Co vše přinesl? Sedm zásadní otázek okomentoval předseda krajského svazu Václav Andrejs. Co si myslí například o úrovni krajského přeboru či novém formátu B třídy.

 

Úspěch na Kouba Cupu – 2. místo:

  Úspěch na Kouba Cupu oceníme více až po časovém odstupu. Po květnovém stříbru jsme zopakovali stejný úspěch i v srpnu v Ostravě. Je to obrovský úspěch, když porovnáme naše možnosti ve výběru hráčů v porovnání s velkými kraji. Je to jasný důkaz o kvalitní práci s mládeží v našem regionu.

Změny v mládežnických soutěžích:

  Mládež je zaklínadlo, kterým se v poslední době řada lidí zaštiťuje. Po velké reorganizaci mládežnických soutěží v posledních dvou letech se v létě chystají další změny. Měl by být skončen projekt Juniorské ligy, což považuji za rozumné řešení.

  Nejsem ale ztotožněn se zavedením nepostupové soutěže U20, je to vytvoření další soutěže, která nepřináší nikomu nic. Ve věku 18 - 20 let by hráči měli hrát soutěžní utkání s dospělými a ne se svými vrstevníky. Tyto neustálé změny v mládežnických soutěžích přispívají k nestabilitě v celém prostředí.

  Výsledky mládežnických reprezentací jsou toho důkazem, v současné době nejsme schopni konkurovat ani fotbalově rozvojovým zemím.

Podzim v krajském přeboru:

  Úroveň Votrok KP je podle mého názoru dlouhodobě hodně průměrná. Je to logické vyústění stávajících ekonomických poměrů a částečné nechuti mladší generace více se zapojit do tréninku.

  Olympia splnila roli favorita KP, byť její výkony nebyly úplně přesvědčivé. Olympie se vstupem silného podnikatelského subjektu získala stabilitu, k tradičně dobré práci s mládeží doplnila družstvo o zkušené hráče.

  Těžko se bude hledat mužstvo, které by mohlo v jarní části ještě její postup ohrozit. Dlouho jí konkurovala Jaroměř, kde se projevila kvalitní práce trenéra Exnara a sázka na navrátivší se odchovance.

Návštěvnost v A třídě:

  To je problém, který nás trápí již delší dobu. Tato druhá nejvyšší soutěž se hraje celokrajsky, což přináší divácky neatraktivní utkání týmů z opačných konců našeho regionu. V letošním ročníku jsou dobré návštěvy u nováčků v Sobotce a Provodově, tradičně vysoké návštěvy se opakují v Bílé Třemešné, Hořicích a letos i v Kostelci nad Orlicí, jemuž se daří herně.

  Nejsložitěší situace s návštěvami celkově je v Hradci Králové, kde fotbal netáhne. Jedinou výjimkou potvrzující pravidlo je ambiciózní družstvo Třebše.

Formát B tříd:

  S průběhem podzimní části druhého ročníku, kdy hrajeme novým systémem, jsme spokojeni. Ve třech ze čtyř skupin se hrálo do posledního kola o postup do finálové skupiny.

  Předpoklady naplnily i návštěvy, v letošním roce nám vyšla také logistika regionálního rozdělení do skupin a zvlášť na podzim kluby ušetřily na dopravě.

  Vnímáme samozřejmě i některé negativní ohlasy, což je logické. Bylo by nepřirozené, kdyby se každé opatření líbilo všem. Avizovali jsme dvouletý cyklus pro vyhodnocení nového herního systému, kluby 1. B třídy dostanou prostor po skončení jarní části rozhodnout sami, jakým způsobem se bude hrát v sezoně 2016/17.

Výkony rozhodčích:

  Z dlouhodobého pohledu nemáme s výkony rozhodčích větší problém.

  V posledních čtyřech kolech - především v krajském přeboru - nám však rozhodčí chybovali v některých situacích pro mě až nepochopitelným způsobem. Chyb se dopouštěli především zkušenější rozhodčí, kteří jsou již krajskými soutěžemi prověřeni, a o jejich kvalitách není pochyb.

  Příčinu v tomto případě vidím v uspokojení této části rozhodčích a jejich nechuti se připravovat především po fyzické stránce. Východiskem z této situace je vytvoření konkurenčního prostředí a tím zvýšení tlaku na rozhodčí, potažmo zvýšení celkového počtu rozhodčích. To je i hlavní úkol pro nově vytvořenou společnou komisi rozhodčích a delegátů.

  Jinak s nově vytvořenou komisí rozhodčích panuje spokojenost, především v práci s mladými rozhodčími jsme se dostali na dobrou úroveň. Složení komise považuju za vyvážené, členy jsou jak lidé z prostředí profesionálního fotbalu, výkonnostního tak i krajského prostředí.

Změna v STK a komisi rozhodčích:

  Využil bych této možnosti a především bych chtěl poděkovat bývalým členům za dlouholeté služby, které pro fotbal v našem kraji udělali. Jsou to lidé, kteří se dlouhodobě podíleli se rozvoji fotbalu v našem kraji, a zanechali tady svoji stopu. Chtěli bychom jejich činnost ocenit na lednovém Galavečeru KFS v Hradci Králové, což je největší akce, již v každém roce pořádáme.

  Změna v komisi rozhodčích byla jedním z nejtěžších rozhodnutí, které jsem musel udělat za dobu svého působení ve vedení svazu udělat. S většinou členů mne pojí velmi přátelský vztah a byli pro mne vždy velkým vzorem.

  Obě nově složené komise ale prokázaly dostatečný odborný tah na bránu. Nové personální složení STK je zárukou správného náhledu na fotbal na naší úrovni. Při řízení našich soutěží nechceme pouze striktně dodržovat fotbalové normy, chceme po STK rozumný pohled a zdravé posuzování všech aspektů, které fotbal na naší úrovni přináší. Nové personální složení (Brož, Reichl, Lesák, Beránek) je podle mého názoru zárukou této myšlenky.


Vytvořeno: 3.1.2015
redakce Fotbal v kraji (mzk)


Web fotbal v kraji
Sociální sítě
Kalendář akcí<
« 04 / 2024 »
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930


AKTUALITY


Ke stažení

Úřední hodiny
Úřední hodiny sekretariátu KFS
úterý - 8:00 - 16:00
čtvrtek - 8:00 - 17:00

Informace