Vyberte soutěž

Fotografie týdne
Nadační fond
Oficiální zprávy KFS
Adresáře KFS
Stránky OFS
Administrace

Zhodnocení dorosteneckých soutěží


Datum akce: 18.6.2019

Třetí červnový víkend byl tím posledním, kdy se na fotbalových trávnících v našem kraji proháněli dorostenci. V kategorii staršího dorostu byly vypsány dvě soutěže, Premier Steel KP dorostu U19 a Krajská soutěž dorostu U19. V kategorii mladšího dorostu se hrál Krajský přebor U17.
V nejvyšší krajské dorostenecké soutěži dominoval tým Slávie Hradec Králové, zcela jednoznačně a zcela zaslouženě. Na paty mu šlapaly pouze týmy Vrchlabí a Nového Města nad Metují, ostatní výkonnostně zaostávali.
Druhou nejvyšší krajskou soutěž v kategorii U19 ovládl FK Chlumec nad Cidlinou v souklubí s Novým Městem. Ten projel celým ročníkem jak nůž máslem a soutěž jednoznačně ovládl.
V mladší kategorii, krajském přeboru U17,  se stal přeborníkem SK Jičín, jehož dominace byla ve všech třech dorosteneckých soutěžích v kraji nejjednoznačnější, když ani jednou v soutěži nezaváhal a ze 72 možných bodů jich získal 72. To je obdivuhodné a vypovídá to o velmi dobré kvalitě týmu a jeho vedení ! V závěsu za Jičínem se drželi, i když téměř s dvacetibodovým odstupem, FC Nový Hradec Králové a SK Vysoké Mýto z pardubického kraje.

Končíci sezonu zhodnotili i trenéři vítězů jednotlivých soutěží:

Jakub Lán, trenér FC Slávie Hradec Králové U19


Trenére, kdyby jste měl zhodnotit právě skončenou sezonu z pohledu Vašeho týmu, jaká byla ?
Skončenou sezónu mohu hodnotit pouze pozitivně. Soutěž jsme vyhráli s velkým náskokem, navíc kluci překonali hranici 100 vstřelených branek a za celý průběh ztratili pouhé 4 body! Pro mě osobně byla tato sezóna velmi těžká. K týmu jsem se dostal po jistých peripetiích v 10. kole a skloubit hraní, trénování, práci a rodinu bylo někdy časově náročné.

Vypíchněte hlavní milníky, okamžiky, situace, které o Vašem titulu rozhodly ?
Vzhledem k úrovni soutěže rozhodly vzájemné zápasy prvních tří týmů v tabulce a zvládnuté závěry utkání v Jaroměři a na Novém Hradci.

Proč jste neuspěli i v poháru, ve kterém jste nepostoupili ani ze základní skupiny ?
Pohárová utkání základní skupiny se odehrávala během zimní přípravy, kterou kluci absolvovali společně s muži. Cílem této přípravy bylo především zapracování kluků do A případně B mužstva, a to se odrazilo na špatných výsledcích v poháru dorostu, kterému jsme nedávali takovou prioritu. Navíc jsme v této době neměli k dispozici hráče, kteří se k našemu týmu zapojili až v průběhu jara.

Jaký bude další osud "přeborníků" kraje ?
Jak už jsem zmínil, jedním z hlavních cílů bylo už v průběhu sezóny začlenit hráče do kategorie mužů, což se nám myslím povedlo. Všichni bez ohledu na ročník budou od nadcházející sezóny přesunuti do mužů. Kluci mají velký potenciál a už i zkušenosti s dospělým fotbalem, takže je jen na nich, jak se s tím v letní přípravě poperou.    

Zdeněk Kříž, trenér FK Chlumec/Nové Město n.C. U19

Trenére, co si myslíte, že o Vašem triumfu v krajské soutěži rozhodlo ?
Hlavně zkušenost některých hráčů. Dá se říci i slušná docházka na tréninky a ti mladší dobře zapadli do kádru.

Není škoda, že jste se nepřihlásili do vyšší soutěže, do krajského přeboru, kde by jste sehráli daleko vyrovnanější utkání, která by dala klukům určitě více ?
Rozmýšleli jsme se o přihlášení krajského přeboru, ale převládal trochu strach, jak by to zvládli hráči ročníku 2003,2004,2005.Mladším hráčům vyhovovalo hokejové střídání, mohli na hřiště se dostat vícekrát za zápas. Kádr je úzký ,16 hráčů a z toho ještě 7-8 kluků vypomáhalo střídavě A" a B" týmu dospělých, takže zkušenosti sbírali hlavně tam. Také přišla zranění a my odjížděli na zápasy v jedenácti ve dvanácti lidech. Asi by jsme ostudu v krajském přeboru neudělali, dávali jsme příležitost mladším a ti si v krajské soutěži více zahráli.

Máte šanci uspět ještě v poháru, v sobotu Vás čeká finálový turnaj. S jakými ambicemi na něj odjedete ?
V poháru chceme potrápit mužstva z krajského přeboru a odvézt si co nejvyšší umístění a to ukáže jestli jsme na krajský přebor měli nebo neměli.

Od nové sezony se bude hrát v Chlumci 3.liga, je to lákadlo i pro třeba končící dorostence, že mají šanci, pokud na sobě budou makat, se do kádru dostat ? Měl jste v kádru takové ?
3. liga - lákadlo to určitě je, někteří nastupovali za A" tým dospělých v krajském přeboru, ale myslím si, že to je obrovský skok a pořádná dřina se tam dostat. Věřím ale, že 1-2 hráči by mohli do přípravy nakouknout. 

Petr Beneš, trenér SK Jičín U17

Trenére, proč byl po celou sezonu Jičín tak dominantní a celou soutěž jak se říká o parník vyhrál ?
Myslím si, že se projevila dlouhodobá práce s partou těchto kluků, kteří spolu hrají již od nejmladších kategorií, tým je tedy dlouho pohromadě, je stabilní a sehraný, došlo i k doplnění o borce z okolí, kteří přinesli trochu té potřebné konkurence, která nutila všechny poctivě trénovat, což se projevovalo v průběhu zápasů, kdy na rozdíl od soupeřů, kteří fyzicky odpadávali, náš výkon s narůstajícím časem gradoval. Borci navíc vytvořili poměrně dobrou partu, která táhla za jeden provaz, což je velmi důležité. No a musím samozřejmě zmínit i to, že na tuto kategorii na téhle úrovni máme v sestavě určitě několik borců, kteří jsou fotbalově nadstandartní a dokážou vzít zodpovědnost na sebe a tým tím podržet.

Někteří Vaši svěřenci nastupovali v průběhu sezony i za první tým dospělých v krajském přeboru, a rozhodně tam nebyli jen do počtu, jaký to pro ně byl skok z KP ml.dorostu.
Tak na tuto otázku zřejmě postačí SMS zpráva, kterou mi zaslal jeden z borců po venkovním utkání A-týmu, do kterého premiérově naskočil : " Beny, byla to dobrá zkušenost, je to o dost rychlejší, byl jsem pořád na zemi, tedy o dost tvrdší a agresivnější, no a pak jsem ani už moc nemohl, jak jsem pořád běhal sem a tam" :-D - no takže je jasný, že skok je to pořádný a je dobře, že kluci si to mohli v soutěžních utkáních vyzkoušet, aby viděli, že cesta do dospěláckého fotbalu pro ně bude ještě těžká a bude záležet hlavně na nich, jak poctivě na sobě budou dál pracovat. Tímto bych rád poděkoval trenérovi A-týmu Mirkovi Jeníkovi, že kluky do zápasů vypouštěl a tuto zkušenost jim během jara umožnil.

Nyní Vás v sobotu čeká ještě finálový turnaj poháru, asi se nemýlím, když řeknu, že Vaším cílem je double ...
Vyhrát soutěž Krajského přeboru i získat pohár byly naše jasně stanovené cíle, které se v průběhu sezony a vzhledem k jejímu vývoji jenom umocnily. Ano, pojedeme určitě s touhou pohár vyhrát, ale je to pohárové klání a v něm se může stát cokoliv, takže s respektem k soupeřům i s patřičným sebevědomím se pokusíme vyhrát dva poslední mače sezóny a rozloučit se s kategorií mladšího dorostu ziskem druhé trofeje končící fotbalové sezóny.

Pro příští sezonu Jičín nepřihlásil soutěž staršího dorostu, kde budou kluci, zejména velmi silného a kvalitního ročníku 2002, hrát ? Není to škoda ?
Jestli to je nebo není škoda teď samozřejmě nedokážu říct, to ukáže nadcházející sezóna a nebo dokonce možná spíš teprve ty další sezóny. Toto rozhodnutí nevzniklo ze dne na den, byla kolem toho poměrně bouřlivá a ne jenom jedna debata, a nakonec jsme se vzhledem k tomu, že se naskytla příležitost přihlásit B-mužstvo SK Jičín do 1. B třídy rozhodli jít tou cestou, že tuto partu borců zkusíme posunout blíž k dospělému fotbalu a necháme je hrát v nejnižší krajské lize po boku zkušených jičínských fotbalistů, kteří věříme tomu, dorostence dokáží na hřišti ukočírovat a s pozitivním přístupem jim pomohou se postupně začleňovat v ideálním případě do řad našeho prvního mužstva. Myslíme si, že to bude motivující právě i pro ty zkušené borce, s kterými jsme domluveni, že oni si zahrají fotbal na slušné úrovni a "mladí" to za ně odjezdí ;-) Bavil jsem se o tomto našem (v té době ještě hypotetickém kroku) i  s trenéry našich soupeřů a např. ve Vysokém Mýtě mi říkali, že půjdou tou samou cestou, celá U17 prý bude přesunuta do jejich B-týmu a budou hrát 1. A třídu, nejsme tedy asi jediní, kteří se vydali tímto směrem, ono také dneska doplnit kádr pro dorostenecký fotbal je možná složitější než doplnit dospělé mužstvo do 1. B třídy. Navíc musím zdůraznit, že všichni dorostenci byly s naším záměrem seznámeni a všichni ze současného kádru se rozhodli tímto směrem s námi jít a získávat nové zkušenosti v dospěláckém fotbale. A protože budeme v Jičíně dál mít mužstvo mladších dorostenců, tak ti co věkově za mladší dorost budou i příští sezónu moci hrát, budou určitě alternovat do obou týmů, aby jejich herní vytížení bylo na maximální úrovni.
Teď všichni věříme, že jsme udělali krok správným směrem a klukům i klubu to do budoucna přinese jen to nejlepší.
Na závěr bych chtěl poděkovat svému trenérskému kolegovi Jirkovi Matějkovi, že to se mnou celou sezónu vydržel a klukům foukal bolístky, které jsem jim já svým trenérským přístupem někdy způsobil a oni se na fotbal kvůli tomu nevyprdli ...
 

 

Vytvořeno: 18.6.2019
Tomáš Navrátil


Web fotbal v kraji
Sociální sítě
Kalendář akcí<
« 04 / 2024 »
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930


AKTUALITY


Ke stažení

Úřední hodiny
Úřední hodiny sekretariátu KFS
úterý - 8:00 - 16:00
čtvrtek - 8:00 - 17:00

Informace