Vyberte soutěž

Fotografie týdne
Nadační fond
Oficiální zprávy KFS
Adresáře KFS
Stránky OFS
Administrace

Polemika, názory, komentáře - klesne opravdu úroveň 1.A třídy mužů ?


Datum akce: 30.11.-0001

V řadě hodnotících komentářů trenérů účastníků 1.A třídy dospělých k soutěžnímu ročníku 2012/2013 zazněl názor - rozšíření 1.A třídy na 16 týmů v sezóně 2013/2014 nepomůže kvalitě soutěže. I přesto, že si oddíly změnu počtu účastníků většinově odsouhlasily, pochybnosti se objevovaly v médiích i v anketách poměrně koncentrovaně.


I jedna z trenérských osobností této soutěže, kouč Bystřianu Kunčice Petr Hypius, řekl ve vztahu ke svému klubu v jinak sebekriticky laděném rozhovoru: "Myslím si, že úroveň této soutěže trochu poklesla. Většina zápasů měla jen průměrnou až podprůměrnou úroveň, k čemuž jsme bohužel na jaře přispěli také my. Bylo ale i pár dobrých duelů, v nichž se na fotbal dalo koukat, jenže těch bylo opravdu velmi málo. A když bude soutěž rozšířena o dva týmy, tak zlepšení podle mě nenastane."

Čím je tedy dána vlastně úroveň soutěže, jaký je obsah tohoto pojmu, který je tak často používán již téměř jako klišé ?

Úroveň je dána především výkonností jednotlivých týmů, ta je naopak dána trénovaností (a tady hledejme velký a bohužel i pochopitelný bolák), úrovní trenérů, kteří připravují týmy po stránce mentální, taktické, systémové a personální a samozřejmě technickými dovednostmi hráčů, které se rozvíjejí již daleko dříve v mládeži. Morálka a volní vlastnosti hráčů, vůle, bojovnost, to jsou atributy, o kterých rovněž lze hodně a hodně diskutovat.
Řekněme to tak, pokud bude klesat trénovanost, bude klesat i úroveň soutěže. Kde se trénovat bude, případně třeba méně, ale kvalitně, tam o úroveň nemějme obavy.

Úroveň je dána i motivací a atraktivitou jednotlivých zápasů. Nebudeme si namlouvat, trenéři a funkcionáři týmu mají rádi především klid a jistotu, to plynulo mnohokrát v minulosti ze ustálených rčení "budeme hrát v klidném středu tabulky", "našim cílem je jistota záchrany, případně onen klidný střed tabulky". Takzvané klidné zápasy však nemají žádný emoční náboj, pokud jeho jiskra není zažehnuta jinak. Zápas, kdy výsledek rozhoduje o tom, jestli skončím šestý nebo devátý, zase top zápasem nikdy nebude. A tak proč by náboj zápasu měl být kdovíjak vysoký, proč bych do utkání vložil celý svůj potenciál i třeba s rizikem zranění, což nakonec může být hodně fatální skutečnost ?
Co však zajímá diváka - zápasy s puncem derby, zápasy, kde o něco jde, zápasy i za solidního počasí. Stačí si připomenout návštěvnost na barážích a podobně laděných zápasech zejména o postup, stačí se podívat na některá derby. Čím dál více si budeme muset říkat pravdu, dlouhodobý systém přináší atraktivitu jen v případě vyrovnanosti například v boji o sestup či postup a v případě více tabulkových míst, která znamenají úspěch nebo neúspěch. Klidná tabulková místa, to je v dnešním fotbalu, který má obrovskou konkurenci v mnoha dalších sportech a druzích zábav, cesta do "diváckého" podpalubí, tedy do nezájmu. Je třeba stále diskutovat i o různých oživujících soutěžních injekcích. Divák mnohdy nesleduje skutečnost, kolik kilometrů uběhl ten či onen hráč, ale jaký náboj má zápas, který se rozhodl sledovat.  
V poslední době se stává oživením skutečně pouze boj postup, případně sestup a ještě jedna věc, příchod nováčků. Ti přicházejí s entuziasmem, mnohdy nadšením, s novou motivací, tyto faktory přenášejí na své fanoušky.


Letos jich do 1.A třídy vstoupilo pět i díky tomu, že se rozšířil počet týmů na 16, že postoupily tři týmy do přeboru a Česká Skalice a Nový Bydžov B 1.A třídu hrát nechtěly. Poklesne úroveň soutěže kvůli nim nebo klesá spíše proto, že některé týmy pouze silou vůle udržují současný stav, že se někde prakticky netrénuje, že chybí každoroční přísun mladých hráčů s odpovídající přípravou ?
Myslíme si, že kvůli rozšíření a příchodu nováčků nikoliv. Právě nováčci mohou být tím pověstným katalyzátorem, Třebeš a Nové Město nad Metují díky dlouholeté výborné práci s mládeží, která předcházela postupům dospělých, Stará Paka a Bílá Třemešná díky kombinaci výchovy vlastních hráčů a spolupráce se sousedními divizními kluby. Určitou neznámou budou pouze Častolovice. Výsledky prvního kola řekly, že pravděpodobně se může stát, že výkonnostně budou spíše v problémech tzv. "zasloužilí" účastníci 1.A třídy, nikoliv ti noví, kteří do této soutěže postoupili i díky jejímu rozšíření. Nechme se v tomto směru překvapit dalším vývojem soutěže. Ale to, že například v poháru zůstaly mezi šestnáctkou z účastnického pole 1.A třídy už jen právě Stará Paka a Bílá Třemešná a Nové Město vypadlo až na penalty, také něco signalizuje. On už fakt, že v 1.kole byly největší návštěvy u nováčků, tedy v Třebši a Staré Pace, kde právě tito dva nováčci zatížili konta soupeřů celkem 12 góly, říká také hodně. Právě diváci řeknou řídícímu orgánu, jestli je model soutěže a jeho logistika v pořádku, a svému klubu, co on pro ně znamená, jak je motivuje a láká a co pro ně dělá...





Vytvořeno: 15.8.2013
redakce Fotbal v kraji - vb-


Web fotbal v kraji
Sociální sítě
Kalendář akcí<
« 04 / 2024 »
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930


AKTUALITY


Ke stažení

Úřední hodiny
Úřední hodiny sekretariátu KFS
úterý - 8:00 - 16:00
čtvrtek - 8:00 - 17:00

Informace