Vyberte soutěž

Fotografie týdne
Nadační fond
Oficiální zprávy KFS
Adresáře KFS
Stránky OFS
Administrace

Polemika, názory, komentáře - rozhovor s předsedou KFS Václavem Andrejsem po zahájení nového soutěžního ročníku


Datum akce: 30.11.-0001


Začala nová sezona krajských soutěží. Co od ní čekáte ?

"Na úvod musím vzpomenout změnu v Soutěžním řádu, která dává jasná pravidla pro postupy do vyšších soutěží. Do vyšší soutěže může postoupit maximálně družstvo ze 4.místa, v případě nezájmu o postup se snižuje počet sestupujících. Vyřeší se především zaplnění divizních soutěží, kdy pravidelně docházelo k postupům  družstev z druhé poloviny krajských přeborů a sportovní hledisko se nebralo v úvahu.
V letošní sezoně chceme udělat maximum pro propagaci fotbalu na krajské úrovni ve všech médiích. Nutností  je oživit oficiální web , koncepce je již schválena. Pokračovat budeme v projektu Fotbal live, což jsou přímé přenosy ze všech zápasů Votrok krajského přeboru. Novinkou, na které začínáme dělat, je zpracovaný sestřih všech zajímavých situací včetně branek z KP v ucelené formě. Využil bych této možnosti a poděkoval Janu Duškovi za odbornou pomoc a zapůjčení střihacího programu, který budeme využívat. Tento sestřih by se měl objevit v jednom z celostátních médií již v polovině září."

pozn.redakce - sestřih byl zpracován pro server idnes.cz již ve 2.kole soutěže 

Jaké jsou priority svazu pro tuto sezonu ?

"Do nové sezony vstupujeme s řadou změn již avizovaných v průběhu jarní sezony a plníme tím usnesení poslední Valné hromady KFS. Změn je poměrně hodně, je potřeba čas na jejich zhodnocení. Jedná se o změny zásadní (herní systém 1.B třídy, střídavý start hráčů do 23 let v soutěžích dospělých, kopy ze značky PK v případě nerozhodného výsledku v soutěžích mládeže), tak i změny spíše organizační,například hlášení podrobností o utkání pro oddíly se stává povinností. K řádnému zhodnocení potřebujeme čas, pokračovat budeme samozřejmě jenom v osvědčených záležitostech."


V prvním kole přeboru se Olympii stal problém se střídajícími hráči. Je kontumace jediným řešením ?

"Především musím říci, že vznik celého případu mne velmi mrzí. Dle současné legislativy se  jiná možnost  nenabízí, vždy pokud neplatí výsledek dosažený na hřišti, je to nepříjemné. Vyřčené tresty se mohou zdát někomu vysoké, DCK však postupovala přesně podle nového Disciplinárního řádu.
V nové sezoně bude u každého „hříšníka“ a jeho trestu vždy zveřejněn příslušný bod a ustanovení Disciplinárního řádu, podle kterého byl jeho případ řešen. Považuji to za dobrý počin a zvýšení průhlednosti celého disciplinárního řízení. V otázce rozhodčích jsem ochoten pochopit chybu na hřišti, kdy se rozhodčí musí rozhodnout ihned a mnohdy situace jsou opravdu těžké na posouzení. V tomto případě se jednalo o nezodpovědnost a lajdáctví, jiné vysvětlení nemám. Na pátečním semináři rozhodčích, který předcházel prvnímu víkendovému kolu krajských soutěží, byla problematika počtu střídání probírána v samostatném desetiminutovém bloku a rozhodčí byli na možné odlišnosti opakovaně upozorněni. Dalším diskutovaným bodem byl počet střídání. Náš KFS vychází z dlouhodobé strategie sportovně technického úseku a jednoznačně nám vychází počet čtyř střídání jako optimální pro krajské soutěže. Jako zdůvodnění se nabízí celkové počty hráčů na soupiskách a při úzké šířce kádrů i kvalita střídajících hráčů. Pochybuji, že by pátý střídající hráč rozhodoval zápasy, spíše by se jednalo o taktické manévry v závěru utkání."  

Hlavní rozhodčí Petr Průcha zaslal KFS a redakci svoje vyjádření a omluvu k zápasu FC Olympia Hradec Králové - Slavia Hradec Králové:
"Tímto se omlouvám všem za špatné střídání v zápase 1. kola krajského přeboru mužů Olympia Hradec Králové a Slavia Hradec Králové. Strašně moc mě to mrzí, hlavně z hlediska krajského fotbalového svazu. Je špatné, když hned v 1. kole nastane v nejvyšší krajské soutěži takovýto průšvih a devalvuje to začátek soutěže. Měl jsem si to jako hlavní rozhodčí pohlídat a pátého hráče na hřiště nepustit. Dále bych se chtěl omluvit hráčům z Olympie za to, že jsem byl v závěru nepozorný a zhatil tak jejich parádní výkon. Ještě jednou prosím přijměte mojí omluvu a věřte, že už si na to dám veliký pozor a budu spoléhat hlavně sám na sebe. Děkuji moc za pochopení  a přeji sportu zdar a fotbalu zvlášť."

Od asistenta rozhodčího Josefa Kubišty redakce stanovisko nedostala.


Jednou z nedílných součástí fotbalu jsou i rozhodčí. Jak jsou připraveni na novou sezonu ?

"Práce s rozhodčími jako s každým lidským faktorem rozhodně není jednoduchá. Současná Komise rozhodčích splňuje ta nejpřísnější kritéria, aby byla úspěšná. Jasným důkazem je bezproblémový průběh jarní části soutěží. Od nové sezony dochází k novému rozdělení rozhodčích na dvě výkonnostní skupiny . Společnou skupinu rozhodčích pro řízení KP a 1.A třídy a skupinu rozhodčích řídící utkání 1.B třídy a mládežnická utkání. Od této změny si slibujeme větší možnost pro zapojení mladých rozhodčích a „oživení rozhodčích, kteří působí v soutěžích déle a chybí jim tak trochu motivace. Kromě již tradiční Školy mladých rozhodčích, kde se v zimní přestávce školí začínající rozhodčí, připravila Komise rozhodčích kempy mladých rozhodčích krajských soutěží. Tato akce vysoce překračuje hranice našeho kraje. První část již proběhla v minulém týdnu v Deštném a setkala s výborným ohlasem především frekventantů tohoto kempu. Komise rozhodčích pro cvičení použila moderní vizuální metodiku z programu UEFA, z akce je zpracováno i video, které se dá i dále využít."



Vytvořeno: 21.8.2013
redakce Fotbal v kraji


Web fotbal v kraji
Sociální sítě
Kalendář akcí<
« 04 / 2024 »
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930


AKTUALITY


Ke stažení

Úřední hodiny
Úřední hodiny sekretariátu KFS
úterý - 8:00 - 16:00
čtvrtek - 8:00 - 17:00

Informace