Vyberte soutěž

Fotografie týdne
Nadační fond
Oficiální zprávy KFS
Adresáře KFS
Stránky OFS
Administrace

Chování potrestaných ze Staré Paky mě zklamalo, říká Andrejs.


Datum akce: 30.11.-0001


Nezachovali se jako chlapi - to mrzí Václava Andrejse, předsedu krajského svazu, na potrestaných v kauze Stará Paka. Co ho na podzim potěšilo? Co chystá svaz na jaro? To vysvětluje v rozsáhlém rozhovoru, jenž poskytl Deníku.

Kauzou podzimu bylo odhalení klubu ze Staré Paky, který v I. A třídě načerno nasazoval do zápasů hráče Štefana Auera. Fotbalista byl registrován v divizní Kutné Hoře a v Pace nastupoval na registrační průkaz Lukáše Porubského. Jak jste na podvod přišli?

"První podnět přišel od trenéra Kutné Hory pana Truksy, který navštívil utkání St.Paky v Novém Městě n/M. Na základě této návštěvy a námitky podané v Zápise o utkání začalo šetření. V prvním rozhodnutí byl potrestán neoprávněný start v tomto utkání. Celá záležitost nabrala další otáčky v okamžiku, kdy zástupci STK mohli porovnat registrační průkazy hráčů Porubského i Auera. Z této konfrontace jednoznačně vyplynulo, že průkaz Lukáše Porubského byl opatřen fotografií Štefana Auera, který na tento regitrační průkaz hrál. Tady bych ocenil práci zástupců komisí KFS, kteří dokázali sehnat vyjádření p. Porubského, který je dlouhodobě mimo republiku, a ten nám potvrdil svoji neúčast na konkrétních utkáních."

Disciplinární komise KFS vyřadila Starou Paku ze soutěže a od příštího ročníku bude hrát I. B třídu. Navíc klub musí zaplatit pokutu 50 tisíc korun. Přijdou vám tresty adekvátní? 

"Po vynesení trestu se setkávám s různými názory na výši trestu. Osobně se s výší trestu v zásadě ztotožňuji. Úkolem DK bylo potrestat skutečně dokázané činy, ne soudit domněnky. Nejsem příznivce vysokých pokut, které bývají mnohdy na této úrovni likvidační a máme s nimi špatné zkušenosti z minulosti. Finanční trest byl udělen v souladu s platným disciplinárním řádem a je potřeba jej respektovat stejně jako rozhodnutí DK. V tuto chvíli je celá kauza dořešena včetně odvolacího řízení na půdě KFS. Z pohledu STK a St. Paky nám zbývá dořešit Pohár KFS, což do uzavření celého disciplinárního řízení nebylo možné."

Trest vyfasovali i jednotlivci. Vedoucí mužstva Staré Paky Milan Typlt nesmí rok a půl vykonávat žádné funkce ve fotbale. Trenér a kapitán týmu Miroslav Jeník kromě zákazu působení ve fotbale na devět měsíců navíc přišel i o práci. Působil u juniorky ve Slovanu Liberec a prvoligový klub ho na hodinu propustil. Jak se oba chovali a hájili po provalení kauzy?

"Z celkového vystupování zástupců St. Paky jsem velmi zklamán. V okamžiku, kdy zástupci STK předložili nezvratné důkazy se zástupci St. Paky místo chlapského přiznání uchýlili k mlžení a používání právnických frází. Vrcholem pro mne těžko pochopitelného chování bylo nedostavení se k jednání odvolací a revizní komise, kam se sami odvolali."

Jednání klubu je nepochopitelné - nasazovat pravidelně hráče na černo se přece jednou musí provalit. Jak si s odstupem času vysvětlujete počínání kluby vy?

"Fotbal se v současné době potýká s podobnými problémy jako celá společnost. Ne všichni co do fotbalu vstupují mají vždy čisté úmysly. Většinou jsou to lidé zvyklí být úspěšní, a ne všichni ustojí to, že ve sportu se nedá nic plánovat dopředu. A ne vždy se daří."

 Myslíte si, že mohly být na Královéhradecku i další kluby, které něco podobného prováděly?

"Pevně věřím, že tomu tak není. Tresty udělené Staré Pace budou snad dostatečným signálem pro všechny, kteří by chtěli jít podobnou cestou."

Tohle byla jedna podzimní kauza, další pak nelegální sázení na zápasy. Vyšetřování probíhalo v režii Fotbalové asociace ČR. Podílel se nějak krajský svaz na objasnění případu? Mezi jedenácti obviněnými byli totiž i dva hráči z Královéhradecka – David Placák, který na podzim nastupoval za SK Přepychy (I. B třída), a Daniel Kaplan, ten dříve hrával za SK Libčany a FK Černilov.

"Veškeré konkrétní informace, které k této kauze máme, vycházejí z médií. V současné době na základě rozhodnutí  ORK FAČR je zřejmé, že řízení by mělo probíhat dle oddílové příslušnosti obviněných hráčů a úrovně soutěže, kde působili. Postoupení z velké DK k nám zatím neproběhlo. Osobně si myslím, že to není úplně šťastné. Pro fotbal by bylo jednodušší a transparentnější vyřešit celý případ u jedné instance.
Pro mne je pozitivní, že v našem kraji působí i hráči, kteří dokázali tyto odsouzení hodné nabídky odmítnout. V tuto chvíli není možné jejich jména oficiálně zveřejnit, počítáme však s prezentací těchto hráčů, jak jen to bude možné s ohledem na ukončení celého šetření."

Podle představitelů FAČR je na obzoru další vlna obvinění týkající se nelegálních sázek. Můžete k tomu prozradit víc?

"Podobné dohady slýchám již delší dobu, jaká je však skutečnost nevím. Pokud k dalším obviněním dojde, je vše v kompetenci Policie ČR a postup bude asi obdobný jako v prvním případě."

Pojďme k veselejším záležitostem. Co vám v podzimní části udělalo radost?

"Především jsme jako jeden z mála krajů udrželi kompletní zastoupení všech mládežnických kategorií v krajských soutěžích. To je obrovský úspěch, protože bez budoucnosti by neměl fotbal smysl. Když zhodnotím jednotlivé soutěže, tak přebor má svoji úroveň, je divácky přitažlivý . Byl bych rád, aby po skončení soutěže jeden z týmů umístěných do 4. místa využil možnost k postupu. V letošním roce nám chybí celek, který by od počátku deklaroval svoji snahu postoupit do divize. 1.A třída byla v letošním roce rozšířena na šestnáct účastníků, výkony nováčků jsou příjemným překvapením a oživením. K 1.B třídě jsme vzhlíželi s velkým očekáváním vzhledem k revoluční změně herního systému. Závěr podzimní soutěže měl velkou gradaci a splnil s očekávaným zvýšením diváckého zájmu. Na hlubší hodnocení celého systému je ještě v polovině soutěže brzy."

Co KFS připravuje na jaro?

"V současné době celou činnost směřujeme ke 4. Galavečeru krajského fotbalu, který tentokrát proběhne v pátek 24.1.2014 v Rychnově n/K. Na této akci chceme ocenit a zviditelnit především lidi z prostředí regionálního fotbalu, kteří vyvíjejí svou činnost ve svém volném čase a bez nároku na odměnu.
V květnu 2014 by měl v našem kraji proběhnout celostátní turnaj kategorie U15 – Kouba Cup, což je turnaj krajských výběrů z celé republiky. Je to zatím svým rozsahem největší akce, kterou budeme pořádat v tomto volebním období.
 

Pokračovat budeme v projektu Fotbal Live, kde dojde v zimní přestávce k přeinstalaci celého systému na nový software podporující vysílání ve vyšší kvalitě. Díky novému software bude možné sledovat přenosy i na mobilních zařízeních.
"


Vytvořeno: 7.12.2013
redakce Fotbal v kraji


Web fotbal v kraji
Sociální sítě
Kalendář akcí<
« 04 / 2024 »
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930


AKTUALITY


Ke stažení

Úřední hodiny
Úřední hodiny sekretariátu KFS
úterý - 8:00 - 16:00
čtvrtek - 8:00 - 17:00

Informace